American Express Co (АmEx) обяви в понеделник, че печалбата й за четвъртото тримесечие е паднала със 72% поради по-големи кредитни загуби, по-ниски потребителски разходи и оскъпяващия се долар. Резултатите обаче са по-добри от очакванията, тъй като компанията е успяла да намали и разходите си, информира Reuters.

Печалбата от продължаващи операции за четвъртото тримесечие възлиза на 238 млн. долара, или 21 цента на акция, в сравнение с 858 млн. долара, или 74 цента на акция, за същия период година по-рано.

Резултатът е по-добър от средната прогноза на анализаторите за 9 цента печалба на акция, според Reuters Estimates.

Печалбата, включително от прекратени операции, пада до 172 млн. долара, или 15 цента на акция, в сравнение с 831 млн. долара, или 72 цента на акция година по-рано.

AmEx, която има проблеми с нарастващи кредитни загуби и по-високи разходи за финансиране, се трансформира в банкова холдингова компания през ноември, за да получи достъп до 3.39 млрд. долара средства на данъкоплатците, които са част от държавния план за спасяване на финансовата система на стойност 700 млрд. долара.

Приходите на AmEx падат с 11%, до 6.5 млрд. долара за периода. Средните разходи на кредитодържателите, които са основен източник на приходи за компанията, са намалели с 13% в САЩ и с 16% на международните пазари с влошаването на състоянието на световната икономика.

AmEx е намалила значително разходите си за периода. Разходите за награди на кредитодържатели са паднали с 39%, докато тези за маркетинг и промоции са се понижили с 35%. Банката очаква да спести 1.8 млрд. долара разходи тази година.

Акциите на AmEx се оскъпиха до 15.58 долара за брой в следборсовата търговия вчера, след като преди това бяха затворили сесията с понижение от 5% на ниво от 15.20 долара за брой. Пазарната стойност на компанията е намаляла с 14% през 2009 г.