Българо-Американска Кредитна Банка АД (БАКБ) отчита консолидирана нетна печалба от 23.9 млн. лв. за първите девет месеца на годината, което представлява спад на годишна база от 45.6%.

По-лошият резултат се дължи на начислени провизии, в резултат на влошаване качеството на кредитния портфейл. Общият размер на начислените провизии за обезценка от началото на 2009 г. е 24.8 млн. лв.

Нарастването през тримесечието се дължи частично на обезценяване на експозиция, вследствие на злоупотреба от страна на недобросъвестен длъжник, за което е сезирана прокуратора, сочи доклада на мениджмънта. В края на периода провизиите възлизат на 8.9% от размера на брутния кредитен портфейл.

За деветте месеца кредитите в просрочие с повече от 90 дни достигат до 10 на сто.

Към 30 септември 2009 г. активите на банката са в размер на 814.8 млн. лв., а отпуснатите кредити възлизат на 667.8 млн. лв.

Капиталовата адекватност на БАКБ към края на септември 2009 г. е достига 22.4%.

Коефициентът разходи/приходи за полугодието е 15.7%, а възвръщаемостта на капитала е 15.0%.

БАКБ е специализирана в предоставянето на финансиране на малки и средни предприятия в различни сектори на икономиката. Двата най-големи акционера в БАКБ са ирландската банка Allied Irish Banks (AIB) и американския инвестиционен фонд Грамърси имърджинг маркет фонд (Gramercy Emerging Market Fund).

„Добрите резултати показват, че банката чудесно успява да се справи с предизвикателства на актуалната икономическа обстановка, като остава една от най-ефективните финансови институции в страната. Вярвам, че благодарение на усилията на целия екип на БАКБ ще продължим да работим успешно, предоставяйки на нашите клиенти услугите, от които се нуждаят", коментира Мария Шейтанова, изпълнителен директор на БАКБ.

Явно инвеститорите са друго мнение, защото тази сутрин книжата на банката бяха разпродадени на БФБ. Към момента се отчита спад от 6.54% по позицията до цена 17.85 лв. за акция.