Доходът от основна дейност на банковата система изцяло покрива увеличената обезценка и банковият сектор реализира положителен финансов резултат към февруари в размер на 32 млн. лв., коментират от БНБ.

Печалбата за първите два месеца на годината e 94.6 млн. лв. и е по-ниска в сравнение с отчетената година по-рано, когато е била 123.4 млн. лв. Общата сума на активите на банковата система през февруари нараства с 1.3 % до 71.11 млрд. лв., а в годишен план - с 2.6%, като растежът е финансиран от увеличението на привлечените средства и капитала.

Данните за февруари сочат, че кредитната активност остава основно в рамките на входящите парични потоци по предоставените кредити.

Месечният темп на разходите за обезценка нараства спрямо януари и достигат 105.6 млн. лв. за февруари, спрямо 86.16 млн. лв. за предходния месец.

Увеличават се ликвидните активи в системата, а съотношението им към сумата на пасивите се повишава до 22.97%.

Към 28 февруари 2010 г. месечно нарастване отбелязват паричните средства, кредитите и вземанията, финансовите активи, определени по справедлива стойност и тези, държани за търгуване.

Петте най-големи банки незначително свиват пазарния си дял до 57.6% от активите на системата. Брутните кредити и аванси се увеличават с 1.4% през февруари, като определяща е динамиката при вземанията от кредитни институции.

Привлечените средства нарастват с 1.1% до 60.8 млрд. лв. Съществен принос има ресурсът от институции, различни от кредитни, който през месеца е увеличен с 3.4%. Продължава растежа на депозитите от граждани и домакинства до 25.6 млрд. Месечното им увеличение от 1.7% определя и нарастването на тяхната роля в общия размер на привлечените средства в системата до 42.2%.

Балансовият капитал се увеличава с 0.4% и в края на февруари достига 9.5 млрд. лв. През месеца се повишава доходът от текущата година, допълнен от засилването на емитирания капитал с 11 млн. лв.

Станете наш фен във Facebook