През август банковият сектор остава стабилен, като нивата на основните показатели не се променят съществено, съобщават днес от Българска народна банка (БНБ).

Отчетено е леко намаление в брутните кредити (без тези за кредитни институции) и същевременно нарастване на разходите за обезценка и на специфичните провизии за кредитен риск. Динамиката в нивото на кредитния риск е в рамките на очакваните стойности.

През месеца е извършена допълнителна обезценка за 116 млн. лв., като нарастването (17.1%) е с по-нисък темп от отчетения за юли.

Банковата система запазва капацитета си да абсорбира допълнителните разходи - през август е реализиран нетен лихвен доход за 247 млн. лв. и нетни приходи от такси и комисиони - за 64 млн. лв.

В края на август печалбата на банковия сектор възлиза на 462 млн. лв.,или с 61 млн. лв. повече спрямо отчетената към юли.

Намалението на пласментите в кредитни институции с най-кратък матуритет и на паричните средства не оказва съществено влияние върху размера на ликвидните активи. Към 31 август коефициентът на ликвидните активи, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, слабо се понижава до 21.53%.

През отчетния месец се увеличават портфейлите с ценни книжа (с 3.6%) - основно български държавни облигации, държани за търгуване. В същото време намаляват кредитите и паричните средства. Няма значителни изменения в пазарните позиции по групи банки и при отделните кредитни институции.

Брутните кредити (без тези за кредитни институции) намаляват с 0.3%. Определящ е спадът при корпоративния сегмент (0.6%). Незначителното нарастване в експозициите на дребно е следствие от увеличението при жилищните ипотечни кредити (0.3%) и паралелното намаление при потребителските заеми (0.2%). В останалите позиции на кредитния портфейл (централниправителства, кредитни и некредитни институции) е налице месечен растеж.

В рамките на месеца привлечените средства отчитат незначително намаление (0.3%) под влияние на динамиката в ресурса от кредитни институции и от институции, различни от кредитни. Депозитите от граждани и домакинства нарастват устойчиво (1%) и достигат 44.2% от общата сума на привлечените средства в системата.

Балансовият капитал на банковия сектор е увеличен през август с 0.6% в резултат от повишаването на дохода от текущата година и на преоценъчните резерви.