Втората най-голяма компания за финансови услуги в Белгия KBC Group NV обяви, че печалбата й за първото тримесечие е паднала с 44% на годишна база през първото тримесечие поради по-ниската печалба на подразделението й за корпоративно банкиране, предава Blomberg.

Нетната печалба на банката е намаляла до 554 млн. евро през първото тримесечие на 2008 г., в сравнение с 997 млн. евро, отчетени година по-рано. Резултатът е по-нисък, в сравнение с осреднената прогноза за 685 млн. евро печалба на шестима анализатори, интервюирани от Bloomberg News.

Печалбата на подразделението за корпоративно банкиране на KBC е паднала с 90% през първото тримесечие. Най-голямата белгийска компания за финансови услуги Fortis, холандската ING Groep NV и френската BNP Paribas отчетоха по-ниски печалби за първото тримесечие, вследствие на увеличения на загубите, свързани с кредитния пазар.

Намаленията на активи от портфолиото на компанията със структурирани кредити е намалило нетната печалба на KBC с 93 млн. евро. От днес KBC също така временно прекратява изпълнението на програмата си за обратно изкупуване на акции.

KBC беше създадена през 1998 г., посредством сливането на Kredietbank NV, CERA Bank и застрахователят Assurantie van de Belgische Boerenbond. Акциите на банката са загубили 12% от стойността си на Брюкселската фондова борса от началото на годината.

KBC, която е собственик на Сибанк и ЗПАД ДЗИ, разширява присъствието си в Русия, България и Сърбия, за да се възползва от нарастващото търсене на финансови услуги в региона. Белгийската компания похарчи около 1.7 млрд. евро през 2007 г. за закупуването на дялове или контролни пакети от компании в региона, включително и от базираната в Москва Absolut Bank. KBC също така се съгласи да закупи Istrobanka от Bawag PSK през март за 350 млн. евро, за да увеличи пазарния си дял в Словакия на около 11%.

KBC обяви на 30 април, че започва да приема оферти за 34-процентния си дял в Nova Ljubljanska Banka d.d. Белгийската компания също така обяви, че планира да се раздели с 50-процентния си дял в животозастрахователната компания NLB Vita.