Третата най-голяма банка по пазарна стойност във Франция - Credit Agricole SA, обяви 94-процентен спад в печалбата за второто тримесечие, информира Bloomberg. Резултатът е по-слаб от предварителните очаквания на анализаторите и се дължи на отписвания на активи, свързани с щатски застрахователи на облигации.

Печалбата на Credit Agricole възлиза на 76 млн. евро за втората четвърт на годината, в сравнение с 1.29 млрд. евро печалба, отчетена година по-рано. Анализаторите очакваха средна печалба в размер на 150 млн. евро, показва проучване на Bloomberg.

Credit Agricole, която пострада най-много във Франция от световната кредитна криза, е отчела 5.5 млрд. долара намаления на стойността на активи към март. Банката отчита 693 млн. евро намаления на стойността на активи, свързани с дългове, обезпечени от щатски застрахователи на облигации през тримесечието, а Calyon, подразделението за инвестиционно банкиране на Credit Agricole, обяви загуба в трето поредно тримесечие.

Calyon в момента се преструктурира, след като миналия месец набра 5.9 млрд. евро и увеличи първичната си капиталова адекватност (Tier 1) до 8.9% към 30 юни.

Кризата струваше на Societe Generale SA, която е втората най-голяма банка във Франция, 4.9 млрд. евро намаления на стойността на активи от началото на 2007 г. Най-голямата френска банка BNP Paribas SA е отчела 2.6 млрд. евро намаления на активи и провизии, свързани с щатската ипотечна криза досега.

От BNP Paribas обявиха по-рано този месец, че печалбата на банката е паднала с 34%, до 1.51 млрд. евро.

Провизиите на Credit Agricole за покриване на загуби от рискови заеми са скочили до 365 млн, евро през второто тримесечие, в сравнение с 211 млн. евро година по-рано.

От Fitch Ratings намалиха на 8 август дългосрочния кредитен рейтинг на Credit Agricole с една степен от AA до AA-, изтъквайки като причина за това факта, че промяната на стратегията в Calyon влияе на перспективите за печалба на банката.

Акциите на Credit Agricole са се обезценили с 38% от началото на годината, докато индексът Bloomberg Europe Banks & Financial Services Index, включващ 70 компании, губи 34% до момента.