Печалбата на втората най-голяма швейцарска банка - Credit Suisse Group - се е понижила с 72% през четвъртото тримесечие на миналата година. Резултатите на банката, подобно и на останалите финансови институции в света, са били засегнати от кризата на ипотечните пазари.

За четвъртото тримесечие печалбата на Credit Suisse Group е възлязла на 1.3 млрд. швейцарски франка (1.2 млрд. долара). За сравнение, година по-рано печалбата й е била 4.67 млрд. франка.

Резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите за печалба за тримесечието в размер на 1.43 млрд. швейцарски франка.

През последното тримесечие на миналата година от най-голямата швейцарска инвестиционна банка - UBS регистрираха печалба в размер на 14 млрд. долара.

Приходите на Credit Suisse Group са се понижили с 13% за тримесечието до 9.4 млрд. франка, като тези от инвестиционно банкиране са се понижили с 36% до 3.9 млрд. франка, в резултат на отписване на активи от банката.

За последната една година книжата на банката са поевтинели с 36%, което намали пазарната й капитализация до 65.2 млрд. франка. За сравнение, индексът на Bloomberg, следящ изменението на акциите на 60-те най-големи европейски финансови институции, се е понижил с 34% за посочения период.

Банката е отписала активи на стойност 2.2 млрд. франка през последното тримесечие на миналата година, което бе и третото поредно тримесечно отписване на активи.

Повече подробности за резултатите си банката ще изнесе на 14 февруари.