Най-голямата френска банка BNP Paribas SA, отчете 21-процентен спад в печалбата за първото тримесечие, изтъквайки като причина тежките пазарни условия, които са довели до намаляване на стойността на активи и увеличаване на провизиите за рискови заеми, предава Bloomberg.

Нетната печалба на банката пада до 1.98 млрд. евро през първото тримесечие на 2008 г., в сравнение с 2.51 млрд. евро положителен резултат отчетен за същия период година по-рано. Печалбата обаче надхвърля осреднената прогноза от 1.62 млрд. евро на 11 анализатори интервюирани от Bloomberg News. Продажбите на финансовата институция са намалели с 10% до 7.4 млрд. евро, съвпадайки с прогнозите.

BNP Paribas, която е намалила стойността на активи на инвестиционната си банка с 514 млн. евро през първата четвърт на годината, избегна най-лошото от срива на щатския пазар за вискорискови ипотеки. Най-големите финансови институции в света са обявивили намаления на стойността на активи и кредитни загуби в размер на 335 млрд. долара от началото на миналата година, показват данни на Bloomberg.

Акциите на BNP Paribas са се обезценили с 9% от началото на годината на Парижката фондова борса. За сравнение, книжата на конкурентите Societe Generale SA и Credit Agricole SA са загубили 23 и 15% от стойността си тази година, респективно.

BNP Paribas обяви през Февруари, че ще се стреми към годишна печалба от 8.3 млрд. евро в подразделемието си за корпоративно и инвестиционно банкиране, което би изравнило миналогодишния положителен резултат.

Печалбата преди облагане с данъци на подразделението е паднала със 73% до 318 млн. евро през първото тримесечие, разминавайки се с прогнозата от 577 млн. евро на анализаторите.

Провизиие за рискови заеми на банката са се увеличили повече от два пъти до 546 млн. евро в сравнение с година по-рано.