Втората най-голяма френска банка по пазарна стойност, Societe Generale SA, отчете 23-процентен спад на печалбата за първото тримесечие, предава Bloomberg. Спадът се дължи на увеличените провизии за рискови заеми и намаления на активи, свързани с колапса на щатския пазар за високорискови ипотеки.

Нетната печалба на банката пада до 1.1 млрд. евро за първата четвърт на 2008 г., или 2.06 евро на акция, в сравнение с положителния резултат от 1.43 млрд. евро, или 3.26 печалба на акция, отчетен за същия период на миналата година, обяви базираната в Париж банка. Печалбата обаче надхвърля осреднената прогноза за 949 млн. евро положителен резултат на 10 анализатори, интервюирани от Bloomberg.

Бордът на директорите на Societe Generale подкрепи вчера Фредерик Удеа за наследник на Даниел Бутон като CEO на банката, която претърпя загуби в размер на 4.9 млрд. долара в резултат на нерегламентирани търговски операции от страна на брокера Жером Кервиел. Банката обяви загубата през февруари и я записа за четвъртото тримесечие на миналата година, когато също така имаше и 2.05 млрд. отписвания на активи и провизии, свързани с вискорискови заеми.

Акциите на Societe Generale са загубили 23% от стойността си тази година на борсата в Париж, в сравнение с обезценяване от 9.3% за BNP Paribas, най-големият й френски конкурент и спад от 10% за Credit Agricole SA, третата най-голяма банка в страната по пазарна стойност.

Подразделението за инвестиционно банкиране на Sciete Generale е отчело намаления на стойността на ценни книжа за 1.18 млрд. евро през първото тримесечие на годината. Печалбата на подразделението пада със 79%, до 139 млн. евро.

През март ситуацията на кредитния пазар значително се е влошила, според Societe Generale. Провизиите на банката за рискови заеми са се утроили до 598 млн евро.

Подразделението на Societe Generale за управление на активи отчита 31 млн. евро нетна загуба за тримесечието. Намаленията на стойността на активи на банката частично се компенсират от печалбата в размер на 1.27 млрд. евро на инвестиционната й банка.

Societe Generale също така отчита и 602 млн. евро капиталова печалба преди облагане с данъци от сливането на брокерската къща Fimat с Calyon Financial, която е притежание на Credit Agricole. Societe Generale притежава 50% от създадената от сливането Newedge, която започна операции на 2 януари.

Печалбата на финансовата институция от потребителско банкиране във Франция пада с 4.6%, до 312 млн евро през първото тримесечие.

Приходите от банкиране на дребно във Франция остават стабилни в размер на 1.74 млрд. евро. Депозитите нарастват с 2.6%, докато приходите от животозастрахователни продукти и жилищни спестявания намаляват.

Още по темата:

Саркози ще защитава Сосиете женерал в случай на външна заплаха

Адвокатите на Жером Кервиел твърдят, че SG прикрива загуби чрез него

Френската полиция разпитва още един трейдър от Societe Generale

„Сосиете Женерал” отчете загуби от над 6.9 милиарда евро

Снимка: ЕРА/БГНЕС