Нетната печалба на най-голямата гръцка банка National Bank of Greece (NBG) е нараснала през първото тримесечие според предварителните очаквания, подпомогната от растежа на основните й банкови операции в Турция и на Балканите, информира Reuters.

Нетната печалба на банката възлиза на 423 млн. евро през първите три месеца на годината, което представлява увеличение с 25%, в сравнение със същия период на предходната година. В цифрата не се включва еднократно данъчно плащане в Турция в размер на 22 млн. евро. Предварителните прогнози бяха за печалба в размер на 393.5 млн. евро.

Гръцките банки, които надхвърлиха значително очакванията за представянето им през 2007 година, са загубили повече от 26% от пазарната си стойност през тази година, поради напрежението на пазарите и опасенията за макроикономическата перспектива на Балканите, където те са концентрирали операциите си.

NGB отчита солиден растеж на основните си банкови операции във всички региони. Банката развива дейност в България, Сърбия, Румъния, Албания и Турция.

Подразделението на NBG в Турция Finansbank е допринесло за 30% от печалбата на гръцката банка за първото тримесечие.

Нетните приходи от лихви на NBG нарастват с 21%, до 855 млн. евро през първата четвърт на годината. Кредитното портфолио на групата също нараства с 25%, до 57.1 млрд. евро.

В Гърция темпът на растеж на кредитирането на дребно на банката остава стабилен. Ипотечното кредитиране нараства със 17% на годишна база през първото тримесечие, докато потребителските заеми скачат с 24%. Депозитите на банката нарастват с 13%, до 60.5 млрд. евро.

Акциите на NBG са загубили 28% от стойността си от началото на годината.