HSBC Holdings Plc, най-голямата банка по пазарна стойност в Европа, може да отчете 28% спад в печалбата през първата половина на годината, както и забавяне на ръста на приходите, коментират анализатори на JPMorgan.

Базираната в Лондон институция е възможно на 4 август да обяви 10.3 млрд. долара печалба - при 14.2 млрд. през миналата година, в резултат на по-нататъшното влошаване на кредитния й портфейл в САЩ, според анализатори на JPMorgan.

"Неотдавнашните провизии, взети от NAB по ценни книжа, обезпечени с активи, съживи тревогите, свързани със специалните инвестиционни продукти", коментират специалистите.

National Australia Bank Ltd., или NAB, както е известна, увеличи провизиите, свързани с потенциални загуби от ипотечни продукти през миналата седмица.

HSBC държи повече от 8 млрд. долара в CDO-та (collateralized debt obligations) към декември 2007 г., информират анализатори на JPMorgan. Най-големите финансови институции в света, са отчели загуби и отписвания на стойност 468 млрд. долара, от както започна ипотечната криза през миналата година.

Европа, която допринася за 32% от доходите на HSBC, според последния й доклад, има вероятност да отчете спад на приходите от 22% до 3.16 млрд. долара. Северна Америка може да обяви 1.67 млрд. долара загуба през първата половина на годината спрямо печалбата от 2.44 млрд. долара през 2007 г.

Хонг Конг, който отговоря за 41% от печалбата преди данъци на HSBC, може да регистрира 25% ръст на печалба до 4.18 млрд. долара. Приходите от Латинска Америка може да нараснат с 39%, докато останалата част от Азия може да отчете спад от 4%.

Акциите на HSBC паднаха с 0.4% до 127.80 хонгконгски долара. Те са се понижили с 3% тази година, което ги поставя в Топ 10 на местния индекс Hang Seng, който е загубил 19%.