Печалбата на италианската Monte Paschi нараства с 58% през 2007 г.

351
Печалбата на италианската Monte Paschi нараства с 58% през 2007 г.

Италианската Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, която е в процес на придобиване на конкурента си Banca Antonveneta SpA, отчете 58% увеличение на печалбата през 2007 г., предаде Bloomberg.

Нетната печалба на базираната в Сиена банка възлиза на 1.44 млрд. евро (2.21 млрд. долара) през 2007 г., в сравнение с 919 млн. евро положителен резултат, отчетен през 2006. Нетните приходи от лихви на третата по големина банка в Италия нарастват с 8.5% до 2.9 млрд. евро през миналата година.

Monte Paschi се съгласи през ноември 2007 да закупи Antonveneta от испанската Banco Santander SA за 9 млрд. евро в условията на нарастващата конкуренция, както от италиански, така и от чуждестранни банки. Сделката, която ще позволи на Monte Paschi да добави 1 000 местни клона към своята мрежа, идва след вълна от сливания в италианския банков сектор, в някои от които участваха по-големи трезори като UniCredit SpA и Intesa Sanpaolo SpA.

Monte Paschi закупи 55% от Biverbanca, подразделение на Intesa, за 399 млн. евро през декември 2007 г. с цел разширяване на дейността си в Северна Италия. Biverbanca разполага със 105 клона в близост до градовете Биела и Верчели по време на сделката.

Приходите на Monte Paschi от банкови и застрахователни дейности нарастват с 1.9% до 4.97 млрд. евро през 2007, докато комисионните на банката се увеличават с 1.7% до 1.5 млрд. евро. Трезорът предлага изплащане на 0.21 евро дивидент на акция за миналата година, в сравнение с 0.17 евро дивидент, изплатен за 2006 г.

Акционерите на Monte Paschi одобриха на 6 март продажбата на акции на банката на стойност около 6 млрд евро. Решението цели набирането на средства за финансиране на закупуването на базираната в Падуа Antonveneta.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg