Най-голямата италианска банка - UniCredit SpA, обяви, че печалбата й за първата четвърт на годината е намаляла с 51% на годишна база поради намаления на стойността на притежавани от финансовата институция ценни книжа, обезпечени с активи, предава Bloomberg.

Нетната печалба на банката пада до 1.01 млрд. евро през първото тримесечие на 2008 г., в сравнение с 2.06 млрд. евро печалба, отчетени за същия период година по-рано, се казва в съобщение на базирана в Милано финансова институция. Седемте анализатори, интервюирани от Bloomberg, очакваха печалбата на банката да възлезе на 1.08 млрд. евро за първото тримесечие, показва осреднената им прогноза.

Подразделението за инвестиционно банкиране на UniCredit претърпя загуби вследствие на кризата, породена от вискорисковите ипотечни заеми в САЩ. То отчита загуба от 683 млн. евро от сключените сделки през тримесечието, в сравнение с 876 млн. евро печалба, отчетени за същия период на миналата година.

Нетните приходи от лихви нарастват с 12% до 4.54 млрд. евро за периода поради силното представяне на търговското банкиране на UniCredit.

UniCredit се опитва да повиши печалбата си тази година, като намали разходите и разшири дейността си в Централна и Източна Европа и Централна Азия. Банката очаква печалбата на акция да възлезе на 52 евроцента в края на годината.

Акциите на банката са се обезценили с 6% през последните шест месеца, а пазарната й стойност възлиза на 66.1 млрд. евро.