Втората най-голяма щатска банка по активи JPMorgan Chase & Co. обяви, че печалбата й за четвъртото тримесечие е паднала със 76% - след отписвания на активи в размер на 2.9 млрд. долара и увеличаване на резервите за покриване на лоши заеми, информира Bloomberg.

Печалбата на банката за четвъртото тримесечие възлиза на 702 млн. долара, или 7 цента на акция, в сравнение с 2.97 млрд. долара, или 86 цента на акция, година по-рано. Резултатът включва и 1.3 млрд. долара печалба от закриването на смесено предприятие и резултати от "управлението на риска", съобщават от компанията. Без тези печалби JPMorgan е загубила 28 цента на акция през четвъртото тримесечие.

Продължилата година рецесия в САЩ повиши беразботицата до 15-годишен връх, а броят на закритите ипотеки е нараснал до рекордно високо ниво през третото тримесечие. Повече потребители закъсняват с плащанията по кредитните си карти и ипотечните заеми, което принуждава банките да увеличават резервите си. JPMorgan е увеличила почти тройно провизиите си за лоши заеми в последната година.

Намаленията на стойността на активи, свързани с ипотечни заеми, и рисковите заеми, отпуснати на компании, възлизат на 2.9 млрд. долара преди данъци. Провизиите за кредитни загуби са нараснали с 5.4 млрд. долара, в сравнение с нивата от 2007 г., до 8.5 млрд. долара.

Подразделението за инвестиционно банкиране на JPMorgan е загубило 2.36 млрд. долара през третото тримесечие, в сравнение с печалба от 124 млн. долара за същия период година по-рано.

Печалбата на подразделенеито за потребителско банкиране се е понижила с 15%, до 624 млн. долара, в сравнение със 731 млн. долара година по-рано. Подразделението за кредитни карти отчита 371 млн. долара загуба, в сравнение с 609 млн. долара печалба за същия период на 2007 г.

Предварителните прогнози бяха за печалба от 1 цент на акция, според проучване на Bloomberg сред анализатори. Банката е спечелила 5.6 млрд. долара, или 1.37 долара на акция, за цялата година при проходи в размер на 73.4 млрд. долара.

JPMorgan, която измести датата за обявяване на резултатите си с шест дни по-рано, е първата от големите щатски банки, която обявава резултати за четвъртото тримесечие. Базираната в Ню Йорк Citigroup Inc. трябва да обяви своите резултати утре, а Bank of America Corp., която закупи Merrill Lynch & Co. преди две седмици, трябва да публикува резултатите си на 20 януари. Резултатите на Wells Fargo & Co. се очакват на 28 януари, докато банката работи по придобиването на Wachovia Corp.

Акциите на JPMorgan вчера поскъпнаха до 26.50 долара за брой на Нюйоркската фондова борса. Пазарната капитализация на банката се е понижила с 34% през миналата година.