Втората най-голяма щатска банка по активи JPMorgan Chase & Co днес обяви по-добри от очакваните резултати за първото тримесечие, след като печалбата й за първото тримесечие отчита ръст от 55% вследствие на по-големите приходи от търговия.

Печалбата на банката нараства до 3.33 млрд. долара, или 74 цента на акция, в сравнение с 2.14 млрд. долара, или 40 цента на акция, за същия период година по-рано. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба в размер на 64-цента на акция, показва проучване на Bloomberg.

Главният изпълнителен директор Джейми Даймън успя да запази рентабилността на банката по време на финансовата криза, разчитайки на приходи от такси, за да компенсира загубите в ипотечното кредитиране и при кредитните карти. Банката е най-големият поемател на акции и облигации в САЩ през миналата година.

JPMorgan е първата от големите щатски банки, която обяви резултатите си за първото тримесечие. Citigroup Inc., която е третата най-голяма щатска банка след JPMorgan и Bank of America Corp., може да отчете 340 млн. печалба, когато обяви резултатите си на 19 април, показва проучване на Bloomberg. Bank of America може да отчете 1.1 млрд. долара печалба на 16 април.

Даймън заяви миналия месец, че JPMorgan, която намали тримесечния си дивидент от 38 на 5 цента през февруари 2009 г., ще го увеличи отново, само ако щатската икономика регистрира няколкомесечно подобрение на безработицата и отчисленията на банката значително намалеят.

След като най-лошото от кризата за компания отмина Даймън заяви, че най-сериозната задача на борда на директорите през тази година е да му намерят заместник. Много компании са били унищожени от слабото планиране в тази насока, според него. JPMorgan върти висшите си ръководители в различните си подразделения, за да е сигурна, че няколко вътрешни кандидати ще могат да се справят с поста, според Даймън.