Най-голямата банка в света по пазарна стойност - китайската Industrial & Commercial Bank of China Ltd (ICBC) - обяви днес 65 процентно увеличение на печалбата за 2007 г., което надхвърля предварителните прогнози, предава Reuters. Увеличението се дължи главно на нарастващите лихвени маржове и приходи от такси на финансовата институция.

ICBC обяви още, че е притежавала ценни книжа, обезпечени с американски високорискови ипотеки в размер на 1.23 млрд. долара към края на декември 2007 г.

Нетната печалба на ICBC възлиза на 81.52 млрд. юана (11.56 млрд. долара) през 2007 г., в сравнение с 49.3 млрд. юана, отчетени за предходната година.

След успешната 2007 г. китайските банки се очаква да изпитат трудности през настоящата година, след като правителството наложи ограничения на кредитирането и предприема и други стъпки за овладяване на инфлацията.

Акциите на ICBC, търгувани на Хонконгската фондова борса, са загубили 14.5% от стойността си от началото на годината, в сравнение с 24% спад, регистриран от хонконгския бенчмарк индекс Hang Seng.

Цената на акциите на банката се покачиха с 8.56% днес преди публикуването на отчета.