Печалбата на MasterCard е нараснала над два пъти през първото тримесечие на годината в резултат на доброто представяне на компанията извън пределите на САЩ.

От компанията отчетоха вчера печалба в размер на 446.9 млн. долара, или 3.38 долара на акция за периода януари-март. Това бе значително повишение, в сравнение с реализираната година по-рано печалба в размер на 214.9 млн. долара, или 1.57 долара на акция.

Без да се отчитат еднократните приходи от продажба на активи, печалбата е възлязла в размер на 2.59 долара на акция. Това превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха печалбата да възлезе на 2 лв. на акция.

След положителните резултати акциите на компанията отбелязаха ръст от 13%, до ниво от близо 273.98 долара за брой, като моментно се повишиха до нова най-висока за годината стойност при 278.72 долара за брой.

От началото на годината акциите на компанията са се повишили с 20%.

Приходите наса възлезли на 1.2 млрд. долара, или повишение от 29% в сравнение със същия период на миналата година. И тук резултатите превишиха средните очаквания на анализаторите за приходи от 1.07 млрд. долара.

Основната дейност на компанията, подобно на Visa Inc., са разплащания по кредитни и дебитни карти. Обемът на разплащанията се е повишил в САЩ, но със значително по-малки разамери, в сравнение с извън пределите на страната.

Силна подкрепа за резултатите на компанията са дали и тези на развиващите се пазари, като в страни като Китай, Индия и Русия, както и в останалите страни от Централна и Източна Европа.