Втората най-голяма банка по приходи в Япония, Mizuho Financial Group Inc., обяви, че печалбата й за последната финансова година е спаднала с 50% поради ипотечни загуби на подразделението й за търговия с ценни книжа, предава Bloomberg.

Печалбата на банката за финансовата година, приключила на 31 март, е спаднала до 310 млрд. йени (3 млрд. долара), разминавайки се с прогнозата от 480 млрд. йени (4.71 млрд. долара), направена през януари, съобщава днес базираната в Токио банка. Финансовата институция намали прогнозите си за печалбата на два пъти през последната година.

Подразделението на банката за търговия с ценни книжа е натрупало загуби в размер на 420 млрд. йени (4.13 млрд. долара), тъй като е намалило с почти 80% стойността на свързаните с ипотечни заеми чуждестранните ценни книжа, които притежава. Загубите на подразделението принудиха Mizuho да отложи сливането с дивизията Shinko Securities Co., което щеше да създаде третата най-голяма брокерска компания в Япония.

Акциите на банката са загубили почти 50% от стойността си през последната година, изтривайки повече от 40 млрд. долара от пазарната стойност на финансовата институция.

Миналият месец загубите, свързани с високорискови кредити, принудиха Mizuho за втори път да преразгледа условията по сделката за придобиването на брокерското й подразделение от страна на дъщерната компания Shinko Securities, което щеше да предостави контрол на банката върху трета по големина брокерска компания в Япония.

Mizuho нае банкери от Calyon, инвестиционната банка на френската Credit Agricole SA, през декември 2006 и се впусна в бизнеса с преобразуването и продажбата на щатски дългови ценни книжа точно по времето, когато пазарът започваше да показва признаци на срив.

Година по-късно Mizuho спря търговията и издаването на дългови облигации, съдържащи в структурата си високорискови корпоративни заеми или ценни книжа, обезпечени с активи (CDO).

Бившият екип на Calyon става поемател на сделки с CDO-та на стойност 4.4 млрд. долара преди пазарът да замре. Mizuho е 18-ият най-голям поемател на CDO-та, обезпечени с ипотечни облигации през 2006 и 2007 г.

Година по-късно Mizuho спря търговията и издаването на дългови облигации съдържащи в стуктурата си високорискови корпоративни заеми или ценни книжа обезпечни с активи (CDO).

Бившият екип на Calyon става поемател на сделки с CDO-та на стойност 4.4 млрд. долара преди пазарът да замре. Mizuho е 18-ият най-голям поемател на CDO-та обезпечени с ипотечни облигации през 2006 и 2007 г.

Снимка: EPA/БГНЕС