Печалбата на най-голямата европейска банка по пазарна капитализация - HSBC Holdings Plc, се е повишила с 17% през второто полугодие на годината в резултат на доброто представяне на банката на развиващите се пазари, посочиха изнесени от компанията данни.

За посочения период нетната печалба на банката се е повишила до 8.24 млрд. долара, или 69 цента на акция, в сравнение с 7.1 млрд. долара, или 62 цента на акция година по-рано. Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите, които бяха за печалба в размер на 7.88 млрд. долара.

Загубите на банката от отписване на активи в резултат на кризата обхванала щатските ипотечни пазари е възлязла на 2.1 млрд. долара.

Лошите кридити на банката са се повишили до 17.2 млрд. долара през изминалата година, което е значително повече от реализираните 10.6 млрд. долара година по-рано, посочиха още изнесените резултати.

От ръководството на банката обявиха плановете си за увеличаване на изплащания на акционерите дивидент с 11% за изминалата година до 90 цента на акция.

За добрите резултати на HSBC са съдействали силните й такива на хонгконгския пазар, където тя оперира.

След резултатите акциите на банката поскъпнаха с 1.4% до ниво от 776.5 пенса по време на търговията им в Лондон, като от началото на годината те са загубили 7.9% от стойността си, с което пазарната капитализация на финансовата институция е възлязла на 92 млрд. паунда (182 млрд. щ.д.).