Печалбата на OTP пада с 15% за четвъртото тримесечие

1168
Печалбата на OTP пада с 15% за четвъртото тримесечие

Най-голямата унгарска банка OTP Bank Nyrt. днес обяви, че печалбата й за четвъртото тримесечие на 2010 г. пада с 15%, след като страната въведе банков данък през миналата година, информира Bloomberg.

Финансовите резултати на банката не оправдаха очакванията на анализаторите.

Печалбата на ОTP намалява до 17.2 млрд. форинта (88.2 млн. долара) в сравнение с 20.3 млрд. форинта година по-рано. Предварителните прогнози бяха за положителен резултат в размер на 19.3 млрд. форинта.

Печалбата на банката без данъци и отчисления свързани с положителната й репутация възлиза на 31.8 млрд. форинта. Приходите на OTP нарастват с 1% до 202.8 млрд. форинта.

Базираната в Будапеща банка, която има подразделения в девет страни в Централна и Източна Европа, в това число и България (Банка ДСК), съобщава, че резултатите й в Русия и Украйна са "доста по-добри от очакваните," докато в Румъния и Черна гора банката "все още отчита загуби."

В отчета на унгарската банка е отбелязано, че нейното българско подразделение Банка ДСК има стабилните оперативни резултати.

Поради нарасналите провизии за покриване на загубите от лоши кредити обаче печалбата на българската банка след облагане с данъци е намаляла с 27% на годишна база през 2010 г.

Спадът на положителния резултат на тримесечна база възлиза на 31% за четвъртото тримесечие на 2010 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg