Печалбата на най-голямата унгарска банка OTP Bank Nyrt пада с по-малко очакваното през третото тримесечие на 2010 г., след като ръстът в провизиите за покриване на лоши кредити е намалял, информира Bloomberg.

Печалбата на банката пада до 30.9 млрд. форинта (154 млн. долара) в сравнение с 45.9 млрд. форинта година по-рано. Предварителните очаквания бяха за спад на положителния резултат до 22.1 млрд. форинта (110.5 млн. долара), според проучване на Bloomberg сред анализатори. Заделените от банката провизии за лоши кредити падат с 45% в сравнение с предходното тримесечие до 52.7 млрд. форинта.

Значителният принос от страна на чуждестранните подразделения на OTP, който съставляват 38% от общата печалба, успява да компенсира отрицателния ефект от банковия данък в Унгария и спада в резултатите на банката на местния пазар.

OTP, която има подразделения в девет държави в Централна и Източна Европа, в това число и българската Банка ДСК, беше принудена да заделя провизии, тъй като рецесията затрудни клиентите при изплащането на кредитите им. Банката разчита икономическото възстановяване да подкрепи търсенето на кредити през тази година.

Нетната печалба на банката коригирана с плащането на допълнителните данъци в Унгария ще бъде 45.4 млрд. форинта (227 млн. долара) за третото тримесечие. Това е един от най-добрите й тримесечни резултати от началото на финансовата криза.

Нетният лихвен доход на банката нараства с 9% на годишна база до 150.3 млрд. форинта (526.5 млн. долара) за третото третото тримесечие.

Акциите на OTP поевтиняват с 6.7% през този месец, в сравнение с 2.5-процентен спад на основния унгарски борсов индекс BUX.