Печалбата на гръцката Piraeus bank се е повишила с 50% през изминалата година - до ниво от 652.6 млн. евро, на фона на реализираната година по-рано печалба в размер на 434.6 млн. евро.

Без да се отчитат еднократните приходи обаче печалбата е нараснала с 43%, до ниво от 622.1 млн. евро. Оперативните разходи на банката са отбелязали повишение от 24% за годината, до ниво от 749 млн. евро.

Бордът на гръцката банка ще предложи разпределянето на дивидент в размер на 0.72 евро на акция.

Банката е повишила кредитния си портфейл през изминалата година с 48%, като повишението му е изпреварило по ръст този на депозитите, възлязъл за годината в размер на 33%.

Повишението при депозитите на банката превиши средните очаквания на инвеститори и анализатори, които прогнозираха то да възлезе на 27%.

Въвръщаемостта на собствения капитал на банката се е повишил минимално през изминалата година до 29.5%, в сравнение със същия регистриран година по-рано в размер на 29%.

Възвръщаемостта на активите е възлязла на 1.68%, колкото е била и година по-рано.

За добрите резултати на банката са съдействали и агресивната й политика по разрастване на бизнеса сред страните от ЦИЕ, като институцията е разкрила нови клонове и добавила персонал в посочените страни.