Печалбата на Пиреос за полугодието пада с 55%

615
Печалбата на Пиреос за полугодието пада с 55%

Нетната печалба на Групата Пиреос за полугодието възлиза на 128 млн. евро, което е спад с 55% на годишна база, заради значителното увеличение на провизиите. На база тримесечие нетната печалба за второто тримесечие на 2009 година се увеличава с 48% в сравнение с първото тримесечие на същата година, което е резултат от увеличението на всички източници на приходи.

Печалбата преди облагане с данъци и провизиите възлизат на 368 млн. евро през първата половина на 2009 година, което е намаление с 16% на годишна база. Наблюдава се увеличение с 48% на база тримесечие, главно поради увеличението на нетния лихвен доход и приходите от търговия с акции.

Провизиите са на нива от 207 млн. евро, което е 2.5 пъти повече в сравнение със същия период на 2008 година

Нетният лихвен доход възлиза на 528 млн. евро (спад от 5% на годишна база, но бележи подобрение от 7% на база тримесечие). Нетният лихвен марж през второто тримесечие на 2009 година е 2.6%, в сравнение с 2.4% през първото тримесечие на 2009 година.

Депозитите и ценните книжа достигат 31.8 милиарда евро в края на юни 2009 година, което е повишение с 8% на годишна база и води до подобрение на коефициента кредити/депозити (преди секюритизация) до 107%, сравнено със 115% за предходната година. В Гърция депозитите възлизат на 26.8 милиарда евро, което е ръст от 9%, на годишна база. Депозитите от международни операции отбелязват покачване от 2%, достигайки 5 милиарда евро.

Годишният ръст на кредитите достига 5% с изключителен кредитен баланс от 38.3 милиарда евро към края на месец юни 2009 година. Кредитното портфолио на финансова Група Пиреос и нейните подразделения в Гърция расте с 4% на годишна база. През първото тримесечие на 2009 година разходите на Групата възлизат на 2.1 милиарда евро. Кредитите, отпуснати на чуждестранни компании, предимно на компании в Гърция и ЕС, достигат 2.7 милиарда евро. Кредитите, отпуснати от международните подразделения се увеличават с 4% и достигат 6.1 милиарда евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg