Райфайзенбанк (България) ЕАД отчита печалба след данъци в размер на 33.6 млн. лева за първото тримесечие на 2011 г., спрямо 13.2 млн. лева през същия период на 2010 г., което представлява ръст от 155% на годишна база, информираха по този повод от финансовата институция.

Оперативните приходи на банката възлизат на 90.9 млн. лева към 31 март, в сравнение с 88.8 млн. лева през същия период на миналата година, а оперативните разходи отчитат минимален ръст до 45.4 млн. лева (първо тримесечие на 2010 г.: 43.8 млн. лева). По този начин оперативният резултат на банката кза първо тримесечие остава почти непроменен спрямо същия период на миналата година - 45.5 млн. лева (първо тримесечие на 2010 г.: 45 млн. лева).

Активите на Райфайзенбанк възлизат в края на отчетния период на 6.36 млрд. лева, в сравнение с 6.8 млрд. лева година по-рано, а кредитният портфейл достига 4.69 млрд. лв. спрямо 4.64 млрд. лв. в края на първото тримесечие на 2010 г. Към 31 март 2011 г. депозитната база възлиза на 4.04 млрд. лв. в сравнение с 4.46 млрд. лв. през същия период на миналата година.

През първото тримесечие на 2011 г. банката задели 8.2 млн. лв. провизии, като към 31 март 2011 г. те достигат 261.6 млн. лева.

"Райфайзен отчита два и половина пъти увеличаване на печалбата след данъци в сравнение със същия период на миналата година, благодарение на подобрената ефективност и управление на проблемните експозиции", коментира Момчил Андреев, председател на УС и изпълнителен директор на Райфайзенбанк. "Процентът на просрочените кредити на банката се задържа на нива значително под средните за банковата система.От януари банката намали цената на ресурса по действащите кредити за граждани и фирми, което подпомогна клиентите ни в трудните за тях зимни месеци. Икономическото възстановяване по линия на износа е факт. През изминалото тримесечие отчетохме нарастващо търсене на нови кредити включително и инвестиционни при по-големите фирми и в по-малка степен при микрофирмите и гражданите. Предварителните окуражаващи данни за туристическия сезон и прогнозите за добра реколта в селското стопанство, ако се реализират, ще допринесат за увеличаването на заетостта и доходите на част от населението", допълни той.

Капиталовата база на Райфайзенбанк възлезе на 893.9 млн. лева в края на този март, а общата капиталова адекватност достига 19%, значително над изискуемия минимум според Наредба 8 на БНБ от 12%.

Трезорът продължи да увеличава клиентската си база и през първото тримесечие на 2011 г., като към 31 март 2011 г. броят на клиентите - физически лица и фирми, възлезе на 737 750, спрямо 708 110 година по-рано, което представлява ръст от 4% на годишна база.

Общият размер на привлечените от Райфайзенбанк средства към 31 март 2011 г. възлиза на 601 млн. евро, от които 294 млн. евро кредитни линии и гаранционни споразумения с международни финансови институции като Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската Инвестиционна Банка , Европейския инвестиционен фонд, КфВ, Европейския Фонд за Югоизточна Европа и други.

През първото тримесечие на 2011 г. Райфайзенбанк и Националният Гаранционен Фонд подписаха ново Споразумение за гарантиране на портфейл от кредити и банкови гаранции в размер общо на 40 млн. лв. Целта на Гаранционната схема е да подпомогне развитието на малките и средни предприятия със стартиращ и съществуващ бизнес в България, като се улесни достъпа им до финансиране при отпускането на инвестиционни и оборотни кредити.