Банковият сектор в Румъния е стартирал годината изключително добре, като печалбите на банките в страната са възлезли на 87 млн. евро през януари - или повишение от 28%, в сравнение с последния месец на миналата година.

Повишението на печалбата на финансовите институции става реалност въпреки факта, че сумарно те са разкрили нови 101 офиса в страната, като са наели общо 177 души нов персонал.

Въз основа на резултатите на банките през първия месец на годината анализатори и инвеститори са оптимистично настроени, че печалбата на сектора ще достигне психологическото ниво от 1 млрд. евро през настоящата година.

През 2007 година печалбите на румънските банки възлязоха сумарно на около 825 млн. евро, което прави средномесечна печалба в размер на около 69 млн. евро, сочат данни на централната банка в страната.

Печалбата на двете най-големи финансови институции - BCR и BRD, е възлязла на над 70% от сумарната такава на банките в размер на над 600 млн. евро.

Средната печалба на банка в страната през първия месец на годината е 2.2 млн. евро, в сравнение с 1.7 млн. евро през миналата година.

Повишението на печалбата на румънските банки е допринесло за подобряването на показателя възвращаемост на собствения капитал с 0.2 процентни пункта до 10.4% през изминалата година.

Лихвеният спред, в основата на банковите печалби, или разликата между лихвите по кредитите и депозитите, се е запазил над 5% при местната валута и 4% в евро.

Банките са повишили таксите по извършваните от тях услуги през изминалата година, като са въвели и нови такива, което се е отразило изключително благоприятно на резултатите им.