Втората най-голяма руска банка - външнотърговската VTB Group, е отчела повишение в печалбата си от 30% за изминалата година. От институцията имат печалба за 2007 г. в размер на 1.48 млрд. долара, в сравнение с 1.14 млрд. долара за предходната година.

Средните очаквания на анализаторите бяха за печалба в размер на 1.4 млрд. долара.

За добрия резултат е съдействало значителното увеличаване на отпуснатите кредити, чиито обем се е повишил над два пъти, сочат още публикуваните данни.

Общите активи на банката са се повишили със 77% за изтеклата година до 92.6 млрд. долара. Тук също са превишени средните очаквания на инвеститорите и анализаторите за повишение от 57% до ниво от 82.4 млрд. долара.

Нетните заеми на банката са се повишили два пъти през изминалата година до 58.5 млрд. долара, докато търговските такива са се утроили до 7.68 млрд. долара.

Изпълнителният директор на VTB Group изрази задоволство от постигнатите резултати, като заяви, че банката се е развивала с по-високи темпове от средните за сектора в страната.

През изминалата година тя набра рекордните 8 млрд. долара в най-голямото в света първично публично предлагане за годината, като продаде 1.51 трлн. нови акции при цена от 13.6 копейки всяка.

Въз основа на цената пазарната капитализация на банката възлезе на 35.5 млрд. долара, което я поставя пред френската Natixis и немската Commerzbank AG.

Първичното публично предлагане бе второто най-голямо в историята на Русия, след като година по-рано Роснефт набра капитал в размер на 10.6 млрд. долара.