Френската банка Societe Generale днес обяви, че печалбата й за третото тримесечие е нараснала повече от два пъти, вследствие на международната й дейност и спад в провизиите за покриване на лоши кредити.

Societe Generale отчита 896 млн. евро нетна печалба за третото тримесечие, в сравнение с 426 млн. евро положителен резултат година по-рано. Приходите на банката нарастват с 5.5% до 6.3 млрд. евро.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за 716 млн. евро печалба и 6.09 млрд. евро приходи, според проучване на Dow Jones Newswires.

SocGen също така увери инвеститорите по отношение на капиталовата си позиция.

От банката съобщиха, че съгласно по-строгите изисквания, известни като Базел III, които ще влязат в следващите години, SocGen би имала около 7.5% първична капиталова адекватност в началото на 2013 г. без да се налага да набира още средства от акционерите си или да намалява дивидента си.

Добрите резултати на банката за третото тримесечие бяха подпомогнати от по-силното представяне на международното й банкиране на дребно, както и от резкия спад в средствата за покриването на лоши кредити. Провизиите на банката намаляват с 39% до 918 млн. евро.

Печалбата във Франция нараства с 15% до 340 млн. евро, докато положителният резултат от международно банкиране скача с 33% до 149 млн. долара.

При корпоративното и инвестиционното банкиране печалбата на SocGen намалява с 9.7% на годишна база до 468 млн. евро. Резултатът обаче бележи 10% ръст в сравнение с второто тримесечие на годината.