Печалбата на унгарската ОТП нараства с близо 50% през второто тримесечие

503
Печалбата на унгарската ОТП нараства с близо 50% през второто тримесечие

Най-голямата унгарска банка и собственик на българската ДСК – ОТП, отчете ръст от 46.6% в консолидираната си печалба за второто тримесечие, съобщиха от банката.

За тримесечието печалбата е била в размер на 74.28 млрд. форинта (464.5 млн. долара), на фона на 50.68 млрд. форинта година по-рано.

Резултатът превиши средните очаквания на специалистите за печалба от 66.59 млрд. форинта за посочения период.

За резултата е съдействала печалбата в размер на 10.1 млрд. форинта от поскъпването на унгарската валута, повишила с 9% спрямо еврото и 10.5% спрямо швейцарския франк за тримесечието.

През първите шест месеца на годината печалбата на унгарската банка е възлязла на рекордните за такъв период 129.62 млрд. форинта, като повишението е от 28.1% спрямо сравнимото тримесечие на миналата година.

От банката съобщиха, че ще достигнат и дори надминат направените по-рано прогнози за ръст от 10% в печалбата й за настоящата година.

Дори и без да се отчита положителното въздействие на поскъпването на унгарската валута, през второто тримесечие ръстът би възлязъл на 29.5%.

Нетните приходи от лихви са се повишили с 15.6% до 123.99 млрд. форинта, като превишиха очакванията на специалистите за такива в размер на 115.97 млрд. форинта.

Нетният лихвен маржин се е повишил с 16 базисни пункта за тримесечието, до 5.57%, като въпреки това е все още под този от 5.71% година по-рано.

Кредитният портфейл на унгарската банка се е повишил с 23.6% през второто тримесечие, в сравнение с второто такова на миналата година до 15.84 млрд. форинта, но се е понижил с 0.5% на тримесечна база. Делът на рисковите кредити е 4,4%.

Нетната печалба на най-голямото чуждестранно звено за унгарската банка - българската Банка ДСК, е нараснала с 6.4% през второто тримесечие, въпреки двукратното повишение на рисковите провизии.

В Русия печалбата на подразделението на банката е нараснала с 72.4% на годишна база през второто тримесечие, благодарение на повишението от 73.3% на нетните приходи от лихви.

След положителните резултати днес акциите на унгарската банка отбелязаха повишение от 2.5% до ниво от близо 7 000 форинта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg