Най-голямата италианска банка UniCredit SpA днес обяви 15-процентен спад в печалбата си за третото тримесечие, след като по-малката печалба от търговия надделява над спада в провизиите за покриване на лоши кредити, информира Bloomberg.

Печалбата на банката за третото тримесечие пада до 334 млн. евро в сравнение с 394 млн. евро за същия период година по-рано. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба в размер на 388 млн. евро, според проучване на Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на UniCredit Федерико Гицоне, който пое поста през септември, преразглежда стратегията на банката на някои пазари, търсейки подобряване на рентабилността след финансовата криза. Гицоне се очаква да обяви нов бизнес план план пред борда на директорите до края на годината.

Нетната печалба от търговия на UniCredit намалява до 381 млн. евро през третото тримесечие в сравнение със 715 млн. евро година по-рано, докато нетният лихвена приход остава без промяна на ниво от 4 млрд. евро.

Провизиите за покриване на лошите кредити на банката намаляват до 1.6 млрд. евро през третото тримесечие в сравнение с 2.2 млрд. евро за същия период на 2009 г. Разходите на банката, които включват 40 млн. евро обезщетение за Профумо, нарастват с 3% до 3.9 млрд. евро.

Банката, която премина успешно стрес тестовете през юли, заяви, че първичната й капиталова адекватност, е нараснала до 8.6% в края на септември, в сравнение с 8.4% в края на юни.

Акциите на UniCredit вчера поскъпнаха с 1.2%, до 1.8 евро в Милано, което определя на банката пазарна стойност от 35.2 млрд. евро. Книжата на UniCredit са поевтинели с 8% в последните шест месеца.

HVB Group, германското банково подразделение на UniCredit, днес отчете ръст в печалбата за деветмесечието до 1.12 млрд. евро, в сравнение с 334 млн. евро година по-рано.

UniCredit, която трябва да назначи нов ръководител за дейността си в Централна и Източна Европа след повишението на Гицони, очаква сериозен принос от подразделението и в региона поради по-бързия икономически ръст там, според генералния мениджър на банката Роберто Никастро.

UniCredit Bank Austria AG, която управлява повечето подразделения на италианската банка в развиващите се европейски страни, обяви, че печалбата за третото тримесечие е нараснала повече от два пъти, след като отчисленията свързани с лоши кредити са намалели са паднали с 31%, основно в Турция и Русия.