Печалбата на UniCredit с 16% ръст за първото тримесечие

856
Печалбата на UniCredit с 16% ръст за първото тримесечие

Най-голямата италианска банка UniCredit SpA отчете 16% ръст на печалбата за първото тримесечие, вследствие на ръст в печалбата от търговия, информира Bloomberg.

Банката също така обяви, че проучва всички стратегически възможности за подразделението си Pioneer Global Asset Management.

Печалбата на UniCredit нараства до 520 млн. евро за първото тримесечие, в сравнение с 447 млн. евро година по-рано. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за положителен резултат в размер на 364 млн. евро, според проучване на Bloomberg.

От UniCredit обявиха, че са наели Bank of America Merrill Lynch и подразделението й за корпоративно и инвестиционно банкиране, които трябва да "проучват всички стратегически опции за максимизирането на стойността на Pioneer." Възможностите пред Pioneer са продажба, първично публично предлагане на акции или партньорство, според източници близки до компанията.

Главният изпълнителен директор на UniCredit Алесандро Профумо, който набра 4 млрд. евро от продажбата на нови акции през февруари, разпродава нестратегическите активи на банката и намалява разходите й.

Основният конкурент на UniCredit в Италия Intesa Sanpaolo SpA планира да продаде мажоритарен пакет в подразделението си за управление на активи Banca Fideuram SpA посредством първично публично предлагане на акции през следващия месец.

Pioneer, която е управлявала активи за 172 млрд. евро към края на септември, развива дейност в 31 страни. В компанията работят около 2 100 служители. Pioneer отчита 287 млн. евро печалба преди данъци за 2009 г., което е с 52% по-малко в сравнение с година по-рано.

Приходите на UniCredit от такси и комисиони нарастват със 17% до 2.17 млрд. евро през първото тримесечие, докато нетните печалба от лихви пада с 16% до 3.92 млрд. евро. Печалбата от търговия възлиза на 560 млн. евро.

Провизиите, които банката е заделила за покриване на лоши кредити, се увеличават до 1.79 млрд. евро през тримесечието, в сравнение с около 1.65 млрд. евро преди това. Първичната капиталовата адекватност на банката (Tier 1) е 7.62% към 31 март.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg