Най-голямата японска банка Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) отчете 71% увеличение на печалбата за четвъртото тримесечие на изминалата финансова година, предава Reuters. Добрият резултат се дължи на силното представяне на подразделението й за потребителски кредити, което компенсира загубите, свързани със срива на пазара на високорискови кредити. Банката обаче, на практика, не прогнозира растеж през тази година.

Финансовата институция обяви, че инвестициите, пряко свързани с рискови ипотечни заеми в САЩ, са й коствали 81 млрд. йени през финансовата година, приключила на 31 март.

MUFG обаче не е пострадала от високорисковите заеми толкова лошо, колкото по-малкия й конкурент Mizuho Financial. Втората най-голяма японска банка Mizuho има загуби в размер на 645 млрд. йени, свързани с щатския жилищен пазар през последната финансова година, което я нарежда измежду най-засегнатите в Азия.

MUFG също така среща затруднения и при потребителското си финансиране, тъй като по-строгите правила, наложени от правителството, намаляват печалбата й.

Сблъсквайки се със слабата японска икономика, банката отбелязва слаб растеж в кредитирането и е била принудена да заделя провизии за лоши заеми.

Нетната печалба на групата за периода януари-март възлиза на 325.34 млрд. йени, според изчисления на Reuters, в сравнение с 190.4 млрд. йени печалба за същия период година по-рано.

Печалбата на MUFG за цялата финансова година, приключила на 31 март, възлиза на 636.6 млрд. йени. Банката прогнозира печалба в размер на 640 млрд. йени за финансовата година, приключваща на 31 март 2009 г.

Токийските банки пострадаха и от забавения темп на кредитиране във втората най-голяма икономика в света. Много японски компании вече избягват заемите, след като са се възстановили от имотния балон от 90-те години на миналия век и са изчистили счетоводните си баланси.

Данни, изнесени тази седмица от Централната банка на Япония, показват, че кредитирането през април е нараствало с най-бързия темп от година насам, но дори и при това положение увеличението е само 1.2%, а някои икономисти се съмняват, че търсенето ще продължи.

Анализаторите също така следят увеличението в броя на фалитите напоследък, което е знак, че банките ще трябва да продължат да заделят провизии за лоши зами.

Акциите на MUFG's са се обезценили с 18% в периода януари-март, но оттогава досега са възстановили загубите - на фона на покачването на световните борси. Токийският индекс за банкови акции е загубил 19% през същия период.

Снимка: БГНЕС/ЕРА