Печалбите на банките техни, а загубите - наши

2331
Печалбите на банките техни, а загубите - наши

Високите лихви по банковите кредити, като и тенденцията за увеличение на таксите и комисионните, които плащат клиентите на обслужващите институции, водят до не малко негативни емоции по техен адрес.

Коментари по темата можем да срещнем навсякъде, във медии, блогове, форуми, често остри и обидни, но има и такива, в които се намира резон.

Вчера от Profit.bg цитирахме изказване на Левон Хампарцумян, че „Лихвите по кредитите се увеличават, защото нараства усещането за риск в средата. Има някакви опасения за ликвидността в Еврозоната и има нарастващ брой лоши кредити, които се отразяват на резултатите на банките и от там водят до една малка компонента, която увеличава лихвите.".

В отговор наш „възмутен" читател добави следния коментар (цитатът е с малка редакция): „Рискът вдигал лихвите. Рискът за кой?... Аз какво съм рискувал, освен че съм взел кредит? След като не рискувам, защо да плащам повече... а ти като си рискувал и си дал повече лоши кредити, сега трябва да поемеш с печалбата на банката грешките, които си направил... няма такава наглост като вашата, да карате нас клиентите, да плащаме за лошите ви управленски решения и лошите ви кредити... след като не участвам в печалбата на банката, защо искаш солидарно да поемам загубата???"

Подобен коментар бе пуснат и в друга наша новина, свързана с банковия сектор - „Ние формирахме една огромна печалба за банковия сектор в период, когато в целия свят банките бяха на загуба. То не бяха лихви, не бяха такси, не бе чудо. Ние в България доказахме за пореден път, че печалбите им са си техни, но загубата им е за наша сметка."

През миналата година банковата система формира 780.2 млн. лв. чиста печалба, която спадна с над 40% именно поради обезценки на лоши кредити в общ размер на над 1 млрд. лв. До април 2010 г. обезценките са още 384.3 млн. лв., като въпреки това, банковата система е на печалба от 217.6 млн. лв.

Доста критичен към практиките на банките у нас е Любомир Христов, бивш член на управителния съвет на БНБ. "Проблем за мен е промяната на лихвените проценти, които банката произволно и изненадващо вдига без предупреждение".

Според Христов увеличението на лихвите по кредитите е политически въпрос, защото Народното събрание смята да приеме Закона за потребителския кредит.

„С това показват, че в България не се знае и какво е договор. Когато се казва, че банката след като е сключила договор и по неясен начин сама променя цената по него, т.е. лихвата - това вече не може да се нарече договор", продължи Христов. Според него, хората у нас са третирани като крепостни селяни.

Доста остри са думите на Любомир Христов, но е факт, че настроенията в обществото са крайно негативни в момента по посока на кредитните ни институции.

Оправданието с външни фактори не може да свали отговорността на родните банки за лошото управление на риска. Не е далеч времето, когато банките раздаваха кредити, като приемаха, че 100 лв. на месец са достатъчно за издръжка на човек, а с останалата част от възнаграждението може да изплаща ипотека.

Не може да се оспори и факта, че банковото лоби във всяка власт е силно. До сега не са приемани закони или предприемани действия, които да накърняват по някакъв начин интересите на банките, дори напротив.

Също така, може да се каже, че и БНБ се изявява като фанатичен защитник на банките. Кредитните институции са едва ли не „свещени крави" в нашето общество, за тях може да се говори само добро или нищо (справка случая с изказването на американския посланик у нас и отговора на БНБ).

Банките не са "свещени крави", колкото и да е важна ролята им в икономиката. Те са субекти, които трябва да се подчиняват на законите в държавата, а тези закони трябва да са справедливи и за двете страни в случая - и банки, и клиентите им. Както и индивидите носят последствия за действията си, така и институциите трябва да понасят отговорност за решенията си.

За съжаление и западната практика в момента не наказва безразсъдните - банките бяха спасени на гърба на данъкоплатците, защото "са твърде важни", за да бъдат оставени да си понесат последствията.

Нека завършим с цитат от скеч на двама британски комици относно финансовата криза, в който единият е банкер отговарящ на въпроси на журналист. Когато журналиста пита банкера какво смята за моралния риск (moral hazard), банкерът отговаря - „Знам какво е риск, но какво значи другата дума?".

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

NICK
# 0
10:06 | 13 June 2010
- БАНКИТЕ "МАЙКИ" /ПРИМЕРНО/ - "УНИКРЕДИТ-БУЛБАНК", "ОББ", "ПРОКРЕДИТБАНК" "РАЙФАЙЗЕН" ,"ПИРЕУС" И МН.ДРУГИ В ЕВРОЗОНАТА /КАЗВАМ БАНКИТЕ МАЙКИ ЗАЩОТО ТЕЗИ БАНКИ В БЪЛГАРИЯ СА СЪС СЪЩИТЕ ИМЕНА ПОРАДИ ДОГОВОР ЗА "ФРАНЧАЙЗИНГ" СЪС СЪЩИТЕ ТАКИВА В ЕВРЗОНАТА НО С ЕДНА МНОГО ВАЖНА ПОДРОБНОСТ : -ТЕ ВОДЯТ АБСОЛЮТНО НЕЗАВИСИМА ПОЛИТИКА НЕСЪОТВЕВАЩА НА БАНКИТЕ "ПРЕОТСТЪПИЛИ" УМИШЛЕНО ИМЕНАТА СИ ,КАТО ТАКА ЗАБЛУЖДАВАТ КЛИЕНТИТЕ ЧЕ СА ТАКИВА НА ЗНАЧИМИТЕ БАНКОВИ ИНСТИТУЦИИ В ЕВРОЗОНАТА .МНОГО КЛИЕНТИ НА РАЙФАЙЗЕН-БЪЛГАРИЯ СИ МИСЛЯТ ЧЕ СА КЛКИЕНТИ НА "ИСТИНСКАТА " РАЙФАЙЗЕН-ГРУП НО УВИ ТОВА ПРОСТО Е ЛОШОТО И КОПИЕ .ЛИЧНО АЗ СЪМ ПОТЪРПЕВШ ОТ ТОВА ЯВЛЕНИЕ .ДРУГА ВАЖНА ЗАБЛУДА Е "СКЪПИЯ РЕСУРС" ПОД ТОВА ОПРЕДЕЛЕНИЕ СЕ КРИЕ СЛЕДНАТА СХЕМА : -БАНКАТА "МАЙКА" ВЗИМА ПАРИЧЕН РЕСУРС ОТ ЕЦБ-ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА ,"УЖ" ЗА СВОИ ЦЕЛИ НО ГИ ПРЕОТДАВА НА ФИЛИАЛА В БГ , КОЙТО ИМА СВОЯ НЕЗАВИСИМА ПОЛИТИКА СПРЯМО ОТДАВАНЕТО НА КРЕДИТИ А ИМЕННО : КРЕДИТ КЪМ СТРОИТЕЛЕН ПРЕДПРИЕМАЧ В РАЗАМЕР НА 10/15% ЛИХВА ;КРЕДИТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА ЖИЛИЩЕ 10 % -ЛИХВА -СТАНАХА 25 % ОЧАКВАНИ ПРИХОДИ ОТ ЛИХВИТЕ САМО ЗА ЖИЛИЩЕ ... ; ОТПУСКАНЕ НА ПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТ С ЛИХВА 10/15% ; ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ДАВАНЕ НА ДИВИДЕНТ ОТ ЛИХВИ ПО ДЕПОЗИТИ СКАЧА РЯЗКО И ДОСТИГА ДО НЕВЕРОЯТНИТЕ 7,8,9 % .
Kervana si varvi
# 1
17:06 | 9 June 2010
Кучетата си лаят, кервана си върви...
nedovolen ot bankovata sistema
# 2
16:06 | 9 June 2010
Pozdravi za statiata...Vreme beshe niakoia da im go kaje!
Diversified assets
# 3
16:06 | 9 June 2010
Великолепна информация на Профит.Бг. Свещените крави, каквито са банките в страната, са такива след краха на банковата система през миналото десетилетие. Едностранните промени на договорите, които правят банките, нямат нищо общо със съвременните пазарни условия. На много от работещите в банките им се иска да се върнат времената, когато в България имаше само една наподобяваща банка организация, която се казваше Държавна спестовна каса, и една Външно търговска банка, която след демократичните промени се преименува на Булбанк. Проблемите на банките са си проблеми на самите банки, както може да се перифразира една друга позната и много популярна фраза за давещите се. Congratulations to the team of Prifit.bg.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg