Lehman Brothers обявиха спад в печалбата, но финансовият резултат бе над прогнозите на анализаторите. Също така, от инвестиционната банка отписват активи за 1.8 млрд. долара, свързани с ипотечния и кредитен портфейл на фирмата.

Компанията, която е под обсада през последните дни, поради опасения за ликвидността й, обяви, че позициите й са стабилни.

Акциите на Lehman Brothers скочиха с 12% в предпазарната търговия. Силно повишение отбелязаха щатските индекси в първите минути на търговската сесия, като над 200 пункта към стойността си добави индексът на сините чипове Dow Jones.

Нетната печалба на банката пада с 57%, до 489 млн. долара, или 81 цента за акция, за първото тримесечие, завършващо на 29 февруари. Приходите падат с 31%, до 3.5 млрд. долара, от 5.05 млрд. преди година.

Очакваше се Lehman Brothers да отчете спад в печалбата до 72 цента на акция, при приходи от 3.35 млрд. долара.

Акциите на фирмата се сринаха вчера поради страхове, че Lehman Brothers е изправен пред ситуация, подобна на тази с Bear Stearns.

Днес бяха обявени резултатите и на Goldman Sachs Group Inc., също над очакванията на анализаторите.

Компанията е с печалба от 1.47 млрд. долара за тримесечието, или 3.23 долара на акция, като се понижава от 3.2 млрд. преди година. Приходите се понижават до 8.33 млрд. долара от 12.73 млрд. година по-рано.

Анализаторите очакваха спад до 2.58 долара на акция, при приходи от 7.47 млрд. долара.

Книжата на Goldman Sachs поскъпват с 6%, до 160.05 долара в предпазарната търговия, спрямо 151.02 долара вчера.

Morgan Stanley ще обяви своите финансови резултати в четвъртък.