От 2017 г. плащанията в брой в страната до 5 хил. лв. задължително ще трябва да се правят по банков път. Досега прагът беше за суми над 10 хил. лв. И докато политиците спорят дали е ниска или висока границата, Profit.bg ще ви представи пет държави, в които кешовите плащания са сведени до минимум.

Швеция

През 2015 г. плащанията кеш в страната са сведени до около 20%, но този процент по всяка вероятност ще намалее през настоящата година. В края на миналата година в. New York Times направи специален материал, посветен на Швеция, в който се казва, че богомолци дават десятък на църквите си с приложение за смартфон.

Дори музеят на "Абба", макар и светилище от 70-те, чието дело е песента "Пари, пари, пари", смята парите в брой за доста демоде и не приема банкноти и монети.

Напредналата в технологиите държава е съблазнена от иновациите, които правят дигиталните плащания по-лесни. Това си има и своята практична страна, тъй като много от шведските банки вече не приемат и не раздават кеш.

Дания

Правителството на страната си е поставило за цел до 2030 г. напълно да ограничи използването на монети и банкноти. Наскоро от Камарата на търговците предложиха плащанията в брой (освен в пощенски станции и болници) да бъдат изцяло премахнати и да се премине само към електронни плащания.

Норвегия

Една от големите банки в Норвегия заяви в края на миналата година, че спира да приема кеш. Днес базираната в Осло Nordea разполага само с един клон в града, а клиентите на банките в страната могат да теглят кеш единствено от банкомата.

Великобритания

Само преди няколко месеца Waitrose откри във Великобритания първия магазин в страната, в който не може да платите с пари в брой. През 2015 г. електронните разплащания на острова са 52% спрямо 48 на сто за кешовите. Само пет месеца по-късно плащанията през мобилни устройства или карти вече са 77%.

Холандия

Преди около 3 седмици ING обяви, че планира да съкрати 7000 служители, с цел да използва спестените пари за инвестиции в дигитални платформи. С инвестициите в технологии - за сметка на служители, банката се надява, че ще спести 900 млн. евро в следващите пет години. Днес само около 15% от плашанията в Холандия са извършвани в брой.

Ако смятате, че сумата от 5000 лв. за таван на кешовите плащания е ниска, то имайте предвид, че в Испания тя е 2500 евро, а в Италия и Франция – по 1000 евро.

Увеличаването на плащанията с карта обаче има и своите минуси. Така например измамите в Швеция са се увеличили двойно в последните 10 години. Това ще означава, че банките ще трябва да инвестират в по-висока сигурност на приложенията и картите си. Разход, който може би е оправдан.