В отговор на въпроси на Profit.bg Първа инвестиционна банка АД предостави подробности за отпуснатия кредит в размер на 59 млн. евро на „Елтрейд къмпани" ЕООД за придобиването на активите от „Кремиковци" АД (в несъстоятелност).

"За осъществяване на сделката важно беше структурирането, реализацията и предварителната препродажба на част от придобиваните от „Елтрейд къмпани" ЕООД активи", заявяват от банката.

За тази цел ПИБ АД е предоставила мостово кредитиране (Bridge financing) до пълния размер на сделката на стратегическите партньори на „Елтрейд къмпани" ЕООД - фирмите „Надин металс трейд" ЕООД и „Валпет консулт" ЕООД.

Надин металс трейд е регистрирана на 9 март 2011 г. с управител и собственик Симеон Стоянов, на 37 години. Уставният капитал е 20 000 лв., а адресът на регистрация е в ж.к. Славовоци, район Нови искър. От своя страна Валпет консулт ЕООД е собственост на Валентин Войнов. Регистрирана е 2008 г. с 5000 лв. основен капитал. Фирмата не е подавала отчети през следващите години.

Трите дружества нямат икономическа свързаност съгласно действащите нормативни разпоредби в страната и в тази връзка не формират голяма експозиция. Дружествата ще развиват разнородна дейност. Тези фирми ще придобият активи, които са самостоятелно обособени на технологичен и функционален принцип. Те ще генерират различни по своя характер входящи парични потоци. Фирмите имат предварителни договори с чужди контрагенти за продажба на активи и продукция, допълват още от ПИБ.

Като обезпечение по кредитите, освен придобиваните активи, фирмите са предоставили и вземания по договори с чуждестранни контрагенти, както и други обезпечения. Цената на предоставените финансирания отразява напълно рисковата компонента на проектите, считат от институцията.

ПИБ АД познава в дълбочина производствените активи на „Кремиковци" АД (в несъстоятелност) и е направила адекватна оценка както на активите, така и на рентабилността на всеки от проектите поотделно, се казва в становището.

Източниците за погасяване на тези кредити са от дейностите на фирмите: производство на продукция, транспортни ЖП услуги, електропренос, продажба на скрап и продажба на недвижими имоти.

„Считаме, че освен финансовата изгода за ПИБ АД, с тези сделки се решават редица обществено значими проблеми от социално и екологично естество", заявяват още от банката.