ПИБ емитира облигации при 12.75% лихва

2110
ПИБ емитира облигации при 12.75% лихва

ПИБ емитира дългово-капиталов (хибриден) инструмент - емисия облигации, който възнамерява да включи в капитала си от първи ред, информираха от банката.

Финансовата институция пласира облигации при условията на частно предлагане с обща номинална и емисионна стойност 20 млн. евро, представляващи първи транш от облигационна емисия с предвиден общ размер до 40 млн. евро.

Банката може да издава следващи траншове до достигане на максималния общ размер в срок до 2 години от сегашната емисия, уточняват от ПИБ.

Емисията е безсрочна, а лихвата по нея е 12.75% - фиксирана на годишна база.

Лихвата по дълга е висока поради две причини, обясни за Profit.bg експерт, пожелал анонимност. На първо място, защото емисията е безсрочна и вероятно има благоприятна опция за обратно изкупуване. И второ, в случая става дума за подчинен дълг (и необезпечен), което ще рече, че при изпадане в несъстоятелност на дадена компания, собственикът на емисията ще бъде удовлетворен след кредиторите от по-горен ред.

Емитираните от банката облигации са поменни, безналични, лихвоносни, безсрочни, необезпечени, свободно прехвърляеми, неконвентируеми, дълбоко подчинени.

Акциите на ПИБ поевтиняват на борсата с 3.21%, до 3.281 лв. за лот, а изтъргуваното количество акции е 2 325 книжа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Борис
# 0
13:03 | 24 March 2011
Добра емисиика. Бих си взел такава.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg