Първа инвестиционна банка АД е подкрепила Елтрейд къмпани ЕООД с кредит в размер на 59 млн. евро за покупката на обособена част от Кремиковци АД (в несъстоятелност), съобщават от институцията.

„По наша преценка тази компания ще има добра възможност да осъществи проекта и една от причините за това е, че вече има сключени предварителни договори за продажбата на част от неработещите активи на комбината", се казва в официално съобщение на ПИБ.

От Първа инвестиционна банка АД считат, че покупката е обикновена търговска сделка, която ще допринесе за съживяването на икономическата активност в София.

Комбинатът не работи от година и половина и е обявен в несъстоятелност. Същевременно Кремиковци е познат като клиент на банката в продължение на приблизително 10 години от времето преди продажбата му на „Глобал Стийл Холдинг Лимитид" през 2005 г.

"В тази връзка Първа инвестиционна банка АД познава добре производствените активи на комбината и за нас не беше трудно да направим оценката на рентабилността на проекта", заявяват от ПИБ.

"За успокоение на жителите на град София ще кажем, че Кремиковци няма да замърсява въздуха. Това се дължи на факта, че мръсните производства - коксохимическото и доменните пещи - не могат и няма да бъдат възстановени за работа. Така източникът на серни окиси и други замърсители на въздуха е спрян безвъзвратно." , допълват от трезора.

Част от производствата в Кремиковци могат да бъдат пуснати в експлоатация. Това са стоманодобивното произвоство и по-специално Пещ №3, Непрекъснатото разливане на стомана и Стан 1700. Дали и как ще стане това е въпрос на преценка от страна на фирмата купувач. С незначителен размер допълнителни инвестиции тези производства могат да бъдат стартирани, което ще осигури работа за приблизително 1000 души.

Банката е правила анализ на очакваните парични потоци и при двата сценария - действащо предприятие и ликвидация на активите. И в двата случая нормата на възвращаемост на инвестицията покрива в достатъчна степен риска от проекта, посочват от ПИБ.

Вчера Елтрейд къмпани ЕООД единствена депозира оферта за явния търг за продажба на предзаводската и производствената площадка на металургичния комбинат Кремиковци за сумата от 316 млн. лв.

Компанията е представлявана от управителя и едноличен собственик Лъчезар Варнаджиев, като е била регистрирана едва през март 2011 г. с капитал от 20 хил. лв.

Нека припомним също, че в края на март ПИБ пласира дългово-капиталов (хибриден) инструмент при условията на частно предлагане с обща номинална и емисионна стойност 20 млн. евро, представляващи първи транш от емисията на обща стойност от 40 млн. евро.

„С 20-те млн. евро ПИБ планира да си осигури възможност за ръст на кредитния портфейл с над 320 млн. лв.", обявиха тогава от ПИБ.