„Ръководството на Първа инвестиционна банка АД счита, че за целите на емисията (включване като капитал от първи ред) размерът на лихвения процент е оправдан и приемлив", се казва в становище на банката, в отговор на множество въпроси, свързани с емисия облигации, издадени от ПИБ.

Все пак от банката не отговарят на поставения от Profit.bg въпрос, кой е участвал при записване на емисията, предложена в условията на часно пласиране.

Вчера стана ясно, че финансовата институция е пласирала дългово-капиталов (хибриден) инструмент при условията на частно предлагане с обща номинална и емисионна стойност 20 млн. евро, представляващи първи транш от емисията на обща стойност от 40 млн. евро.

Емисията е безсрочна, а лихвата по нея е 12.75% - фиксирана на годишна база.

„Целта на емисията е да се увеличи капиталовата база на ПИБ, с което да се подкрепи бъдещият ръст на банката, включително и по отношение на ръста на кредитния портфейл. Това ще бъде осъществено чрез включване на емитирания дългово-катипало (хибриден) инструмент (емисия облигации) в капитала на банката от първи ред..." се казва още в писмото на институцията.

„С 20-те млн. евро ПИБ планира да си осигури възможност за ръст на кредитния портфейл с над 320 млн. лв.", допълват от банката.

Лихвените условия се обуславят от характеристиките на емисията облигации, които от своя страна се определят от изискванията на БНБ за това какви инструменти могат да се включват капитал от първи ред.

Нивото на лихвата (12.75%) не може да се съпостави с лихвата по други пазарни сделки, тъй като това е съвсем нов за българския пазар инструмент, заявяват от ПИБ.

Главен мениджър на емисията е Първа финансовата брокерска къща ООД, свързано лице на банката.