През втората половина на юли Първа инвестиционна банка подписа договор с германската инвестиционна банка KfW за 5-годишна кредитна линия за финансиране на малкия и среден бизнес в България в размер на 10 млн. евро. Кредитната линия беше предоставена от KfW след детайлно проучване на финансовите резултати на ПИБ и след одобрение от Европейската комисия. Тя се финансира и от Банката за развитие към Съвета на Европа, съобщиха за Profit.bg от банката.

По тази кредитна линия ПИБ насърчава предоставянето на дългосрочни инвестиционни кредити за МСП с подкрепата на Европейския съюз. Максималният размер на кредитите, които ПИБ предоставя със средства от тази линия, е 250 хил. евро. „По този начин предоставяме възможност на по-голям брой фирми да се възползват от финансиране по тази програма" коментира Надя Кошинска, директор „Малки и средни предприятия" в ПИБ.

До сега от кредити по тази програма са се възползвали множество фирми от цялата страна, като предимно от градовете - София, Пазарджик, Силистра, Смолян, Благоевград, Габрово, Търговище, Велико Търново, Варна и Бургас.

По кредитната линия банката отпуска дългосрочно финансиране по различни инвестиционни проекти, в това число закупуване и ремонтиране на търговски и офис площи, машини и съоръжения, транспортни средства, както и изграждане или реновиране на производствени и складови бази.

Отпускат се също средства и за закупуване на обработваема селскостопанска земя, земеделска техника и инвентар. Секторите, от които произлизат фирмите, възползвали се от финансиране по кредитна линия, договорена с KfW, са разнообразни, както и целите за изразходване на кредита.

Финансовата помощ от тази кредитна линия е много подходяща за финансиране на инвестиционни проекти на фирми, кандидатстващи за средства, отпускани от европейските програми. Фирмите получават дългосрочно инвестиционно кредитиране - минималния срок на кредитите е пет години, при много изгодни условия на кредита, което е много важен фактор за голяма част от тях.

„Голямо улеснение за клиентите на банката е, че за кредити по тази програма може да се кандидатства във всеки офис на ПИБ чрез попълване на стандартно искане за кредит", допълни Кошинска.

Снимка: Profit.bg