ПИБ подкрепя предприемачите и фермерите в процеса на усвояване на Еврофондовете

518
ПИБ подкрепя предприемачите и фермерите в процеса на усвояване на Еврофондовете

Първа инвестиционна банка предлага и през тази година преференциални условия за обслужване на земеделски производители - бенефициенти за субсидии от Еврофондовете, включително ползване на кредит при облекчена процедура в размер до 100% от очакваната субсидия. От преференциалните условия могат да се възползват фермерите, които са регистрирани като земеделски производители и са подали в общинските земеделски служби заявления за единно плащане на площ за обработваните от тях земеделски земи за 2008 г.

Освен че фермерите могат авансово да ползват полагащата им се субсидия за 2008 г., към откритата разплащателна сметка в банката, която посочват в заявлението за единно плащане на площ, те получават 3% годишна лихва и ще заплащат преференциална такса за поддържане на сметката до края на годината. В допълнение фермерите получават дебитна карта с чип и кредитна карта с чип с предварително одобрен лимит.

ПИБ ще подкрепя земеделците и чрез финансиране на техни проекти, с които ще кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ по мерките по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.).

Освен земеделските производители с проекти за безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони, в Първа инвестиционна банка могат да кандидатстват и предприемачи, които развиват своята дейност на територията на селските райони в страната. Предприемачите могат също така да получат финансиране от банката за реализацията на тези проекти.

Първа инвестиционна банка ще осигурява адекватно структурирано финансиране на фирми, които са бенефициенти по грантовите схеми на ОП “Конкурентноспособност” под формата на мостово финансиране с гратисен период за обслужване на главницата, съобразен със срока на завършване на инвестицията и изплащане на финансовата помощ или дългосрочни инвестиционни кредити, които да обезпечат задължителното съфинансиране на проекта от страна на фирмата-бенефициент.

За целта ПИБ подписа с Министерство на икономиката и енергетиката Рамково споразумение за сътрудничество при изпълнение на инвестиционните схеми по ОП “Конкурентноспособност”.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg