Първа инвестиционна банка има готовност да подкрепи земеделците при кандидатстването им с проекти по стартиралите вече схеми за безвъзмездна финансова помощ по Програма за развитие на селските райони с финансовата подкрепа на ЕС чрез Европейския земеделски фонд.

Земеделците вече могат да подават заявления пред Министерство на земеделието и продоволствието за финансово подпомагане на проекти за закупуване на земеделска техника, създаване на трайни насаждения, както и за други инвестиции в техните стопанства, свързани с дейностите по производство, съхранение или преработка на собствени земеделски продукти.

Първа инвестиционна банка ще подкрепи земеделците в реализацията на техните инвестиционни проекти чрез специализиран кредитен продукт, съобразен с изискванията по тези грантови схеми. Освен инвестиционен кредит, обезпечаващ цялостното изпълнение на проекта със срок на погасяване до 10 години и гратисен период за изплащане на главницата за периода на извършване на инвестицията, банката ще издава и банкови гаранции на земеделците, които ще получат до 20% авансово от одобрената от МЗП финансова помощ.

Чрез банковата гаранция, издадена от ПИБ, фермерите ще ползват авансово част от одобрената финансова помощ и ще имат необходимост от инвестиционен кредит в по-малък размер, което ще намали и лихвеното им бреме за периода на инвестицията.

Успоредно с финансирането по новите грантови схеми, ПИБ продължава и през тази година да кредитира земеделците при облекчена процедура с оборотни кредити на база на субсидиите за декларираните от тях обработваеми площи за 2008 г.