ПИБ предлага продукт за малките и средни предприятия

679
ПИБ предлага продукт за малките и средни предприятия

Първа инвестиционна банка предлага специализиран продукт в подкрепа на малките и средни предприятия при реализацията на проекти, финансирани със средства от европейските фондове, съобщиха от финансовата институция.

Това е "Инвестиционен кредит гарантиран от Националния гаранционен фонд". Продуктът осигурява дългосрочно кредитиране за малките и средните предприятия за различни инвестиционни проекти, в това число закупуване, изграждане на нови или реновиране на съществуващи търговски площи, производствени бази и офис помещения, покупка на машини, съоръжения, оборудване и транспортни средства.

Приоритетно от този продукт могат да се възползват фирми, кандидатстващи с проекти или сключили договор за финансиране на инвестиции по всички Оперативни програми, съфинансирани със средства от фондовете на Европейския съюз и от бюджета на Република България, както и стартиращи фирми или такива с бизнес история по-малко от 1 година, които в началото на своето развитие не разполагат с необоходимото обезпечение.

Кредитът, гарантиран от НГФ, се отпуска на предприятията по силата на Споразумение между ПИБ и НГФ за издаване на портфейлна гаранция в размер на 10 млн. лв.

Инвестиционните средства по този продукт могат да са с максимален размер до 500 000 лв. и срок за погасяване до 15 години, като същевременно се допуска и до 30% от тази сума да бъде използвана за оборотни средства, пряко свързани с реализиацията на проекта.

Гаранцията от НГФ в случая е в размер на 50 на сто от главницата на кредита.

Банката предлага също така и инвестиционно кредитиране в по-голям размер, както и още редица продукти в подкрепа развитието на малките и средните фирми у нас - възможности за кредити за оборотни средства и за закупуване на земеделска техника за селскосотпански производители, за ипотечен бизнес кредит и др.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg