Първа инвестиционна банка предостави 10 млн. евро за финансиране за малки и средни предприятия, осигурявайки дългосрочни инвестиционни кредити от кредитна линия на германската инвестиционна банка KfW.

Кредитите бяха насочени предимно към малките и средни предприятия в размер до 250 000 евро, а кредитната линия предостави свежи средства за усвояване от българския бизнес, които бяха равномерно разпределени като кредитиране на фирми от цялата страна. Германската банка в сътрудничество с Банката за развитие към Съвета на Европа предоставиха кредитната линия на ПИБ след детайлно проучване през 2008 г. и след изричното одобрение от Европейската комисия.

ПИБ кредитира проекти на фирми от цялата страна, кандидатствали по грантови схеми, финансирани от Европейския съюз, най-вече Програмата за развитие на селските райони, Програма „Конкурентоспособност на българската икономика", както и за осъществяването на други дългосрочни инвестиционни проекти, целящи закупуване на техника, съоръжения, закупуване и ремонт на производствени и търговски площи и т.н.

„Това за нас беше подходящ начин да предоставим възможност на фирми, чиито проекти не търпяха отлагане, да се възползват от финансиране по тази програма. Множество фирми от цялата страна се възползваха от тази програма за финансиране, като най-голям интерес беше отбелязан в градове като София, Стара Загора, Сливен, Шумен, Благоевград, Плевен, Варна, Пловдив и Смолян. Инвестиционните проекти, които подкрепи ПИБ с целевата линия, са от почти всички сектори на икономиката, включително земеделие, нещо повече, подкрепихме дори и новосъздадени фирми със стартиращи проекти", споделя Надя Кошинска, директор „Малки и средни предприятия„ в ПИБ.

С приключване на кредитната линия, отпусната от KfW, ПИБ отбелязва успешното реализиране на още една финансова програма, насочена към българския бизнес.