Първа инвестиционна банка завърши поредицата от семинари за своите фирмени клиенти във връзка с началото на първите схеми за безвъзмездно финансиране по Оперативната програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 г.", съобщиха от банката за БТА.

Семинарите са се състояли в Пловдив, Велико Търново, Бургас, Варна, Монтана, София и са преминали при много голям интерес. Лектори са били експерти от Министерство на икономиката и енергетиката, които са представили първите грантови схеми по тази програма.

Банката ще осигурява структурирано финансиране на фирми, които са бенефициенти по грантовите схеми на ОП "Конкурентоспособност" под формата на мостово финансиране или дългосрочни инвестиционни кредити с гратисен период за главницата.

На семинара фирмите са изразили притеснения от приближаващите крайни срокове за кандидатстване с проекти по първите грантови схеми, както и от липсата на яснота в какви срокове ще бъдат одобрявани или отхвърляни проектите от МИЕ.

Още през март банката предложи специални условия за обслужване на земеделски производители - бенефициенти за субсидии от Еврофондовете, се припомня в съобщението.