След КТБ (

) и ПИБ (

) подаде заявление за преместване на емисията за търговия на Официалния пазар на акции, сегмент В, съобщиха от Българска фондова борса.

С новата банка на Официалния пазар вече ще се търгуват книжата на три публични трезора. Това ще са акциите на ЦКБ, КТБ (активно търгувана там от този понеделник) и ПИБ. На Неофициалния пазар ще останат емисиите на БАКБ и СИБанк.

Според Правилника на Българска фондова борса, за да бъде допусната една емисия до търговия на Официален пазар, сегмент В, тя трябва да отговаря на определени количествени и качествени критерии.

Емисията трябва да е допусната до търговия за период от най-малко една година на Неофициален пазар на акции. Емитентът да има най-малко пет завършени финансови години.

Най-малко 25% от емисията трябва да е притежание на миноритарни акционери или общата стойност на акциите, притежавани от такива акционери да е най-малко 5 млн. лв..

Средномесечният оборот с емисията на борсата през последните 6 месеца трябва да е не по-
малко от 500 000 лв, а средномесечният брой сделки с емисията през последните шест месеца не по-малко от 200 сделки.

Емитентът трябва да е реализирал печалба през най-малко 2 от последните 5 финансови години и се е задължил да прилага принципите на корпоративно управление, залегнали в
Националния кодекс за корпоративно управление, одобрен от БФБ.

На последно място емитентът не се намира в производство по обявяване в ликвидация или
несъстоятелност.