Промени в Устава на ПИБ ще позволят на ръководството на финансовата институция да емитира дългови финансови инструменти на стойност 2 млрд. лева за период от 5 години, считано от датата на регистриране на изменението на документа. Това става ясно от дневния ред на общото събрание на акционерите на банката, насрочено за 24 октомври.

Предлаганите промени засягат чл. 18, ал. 3 от Устава, където ще пише следното, в случай, че предложението се одобри:

„В продължение на 5 (пет) години, считано от регистриране на изменението на този Устав, съгласно решение на общото събрание на акционерите от 24.10.2011 г., Управителният съвет, с одобрението на Надзорния съвет, може да вземе решение за издаване на други видове облигации, както и други дългови ценни книжа, включително подчинен срочен дълг и капиталово-дългови (хибридни) инструменти, в общ размер до 2 000 000 000 (два милиарда) лева, съответно равностойността в друга валута. Условията на облигационния заем и на другите дългови ценни книжа и инструменти се определят в решението на Управителния съвет при спазване разпоредбите на действащото законодателство и Устава.”

Акционерите на ПИБ ще гласуват още и промени в надзора на банката. В случая те ще засегнат досегашните членове на НС – Тодор Брешков, Неделчо Неделчев и Калоян Нинов, които ще бъдат освободени от задължения на 24 януари 2012 година.

На тяхно място се предлагат кандидатурите на Евгени Луканов, Йордан Скорчев и Мая Георгиева.

Акциите на ПИБ поевтиняват на БФБ-София към момента с 3.80%, до 2.405 лв. за лот, като са изтъргувани едва 85 книжа.