През октомври на ПИБ предстои да изпълни опцията за продължаване на синдикирания заем за 185 млн. евро с още една година, съобщиха от банката специално за Profit.bg.

„Поради спадналия интерес към кредитиране в страната ние смятаме, че е по-добре да погасим една част от синдикирания заем, а друга да удължим съгласно условията на сключения договор“ - коментираха още от там.

На 26 октомври миналата година Първа Инвестиционна Банка получи при много добри пазарни условия едногодишен синдикиран заем в размер на 185 милиона евро, съобщиха от институцията.

ABN AMRO Bank N.V. и Bayerische Landesbank успешно финализираха едногодишен синдикиран заем в размер на 185 милиона евро за Първа инвестиционна банка чрез дъщерното й дружество First Investment Finance BV.

Заемът бе договорен при много добри условия. В синдиката по заема се включиха 23 водещи банки от 10 страни, коментираха през изминалата година от банката. Той се предоставя за търговско финансиране и рефинансиране на съществуващ синдикиран заем.
В Средата на миналия месец рейтинговата агенция Moody’s потвърди рейтинга D за финансова стабилност (BFSR) и рейтинга Ba1 на дългосрочните депозити в чужда и местна валута на Първа инвестиционна банка АД (ПИБ).

Рейтинговата агенция потвърди също така и рейтинга Ba1 за необезпечен дълг и рейтинга Ba2 на подчинения дълг. Това рейтингово действие е резултат от прегледа на рейтингите, започнат през май 2008 г., след продължилото няколко дни изтичане на депозити от банката през втората седмица на май.

От края на миналия месец акциите на ТБ Първа инвестиционна банка АД се търгуват на Официалния пазар на акции, сегмент В.

Към края на юни 2008 г. активите на Първа инвестиционна банка, чието седалище е в София, България, възлизат на 4.072 млрд. лв.

Неконсолидираната печалба на ПИБ за седемте месеца, приключили на 31 юли, възлиза на 27.26 млн. лв., което представлява ръст от от 16.21% спрямо същия период на 2007 г. В сравнение с 30 юни 2008 г., има увеличение от 3.16 млн. лв. (ръст от 13.12%).

Депозитите от клиентите към края на юли са в размер на 2.94 млрд. лв., а кредитите – 2.86 млрд. лева.

Днес се изтъргува значителен обем от близо 550 000 акции по позицията при средна цена от 3.03 лева за брой. Последната цена обаче, при която се сключи сделка по позицията бе при ниво от 3.3 лева.

За последната една година акциите на банката са загубили 74.1% от стойността си, като само през последния един месец, те са поевтинели с 44.5%.