ПИБ вече е мажоритарен акционер в Здравноосигурителна каса Фи Хелт (бившо наименование Здравноосигурителна каса Прайм Хелт), след като увеличи акционерното си участие в касата, съобщиха от банката, чиито акции се търгуват на БФБ-София.

Финансовата институция записа 2.755 млн. обикновени, поименни акции от капитала на здравноосигурителното дружество с номинал 1 лв. всяка от нова емисия.

В резултат на увеличението ПИБ вече притежава 2.855 млн. акции, представляващи 57.1% от капитала на Здравноосигурителна каса Фи Хелт.

За това, че ПИБ навлиза в здравноосигурителния бизнес се разбра през август, когато от банката съобщиха, че са придобили миноритарен пакет акции от капитала на Здравноосигурителна каса Прайм Хелт, като има и право при следващото увеличаване на капитала на дружеството да запише такъв брой акции, който ще й даде правата на мажоритарен акционер.

Справка в застрахователния портал Insurance.bg показва, че строителни предприемачи и бивши шефове на здравни заведения са в основата при учредяването на ЗОК Прайм Хелт АД.

КФН издаде лицензия на здравноосигурителната каса да извършва дейност по доброволно здравно осигуряване на 5 март 2008 г.