Четвъртата най-голяма гръцка банка - Piraeus Bank SA, планира да увеличи капитала си с 800 млн. евро чрез продажбата на нови акции, пише финансовото издание Bloomberg.

Базираната в Атина гръцка банка, която е широко представена и у нас, ще очаква одобрение от акционерите си за подобно действия на 23 ноември.

Планираната продажба на нови акции се очаква да се случи през януари, в случай, че подобно действие бъде одобрено от акционерите.

Финансовата институция ще търси също така одобрение за продажба на конвертируеми облигации до 250 млн. евро.

„Това е важна стъпка за нас, която ще съдейства на нашата банка да подсили капиталовата си база в настоящата предизвикателна среда", коментира изпълнителният директор на банката Михалис Салас, цитиран от щатското финансово издание.

С планираната продажба на нови акции, съотношението следящо финансовата стабилност на кредитните институции ще се повиши с около 200 базисни пункта до 10.8%.

По време на стрес-тестовете в Европа по-рано през годината това съотношение възлизаше на едва 6%, което бе минималната стойност за преминаването им.

За продажба на правата за новите акции са наети Barclays Capital, Credit Suisse, Goldman Sachs International и Morgan Stanley.