Група Пиреос разширява своето сътрудничество с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) с нова кредитна линия от 120 млн. евро за финансиране на малки и средни предприятия в четири държави - Албания, България, Румъния и Сърбия. Банка Пиреос България ще използва 40 млн. евро от цялата кредитна линия.

След подписаното споразумение, Банка Пиреос България ще отпуска финансиране на малки и средни предприятия при конкурентни лихвени нива. Максималният размер на кредитите може да бъде 12 500 000 евро, като в зависимост от спецификите на проекта се допускат и гратисни периоди, а срокът за изплащане на кредита е минимум 2 години. В зависимост от особеностите на всеки отделен проект, максималният срок за изплащане може да достигне 10 години.

Кредитите ще бъдат отпускани на малки и средни предприятия за реализиране на проекти в областта на индустрията, туризма, селското стопанство, здравеопазването и образованието, както и за инициативи за опазване на околната среда.

Кредитите могат да бъдат използвани за закупуване на технологично оборудване, разработване на нови продукти, развитие на дистрибуторска мрежа, придобиване на патенти, средно и дългосрочно оборотно финансиране.

Разширяването на сътрудничеството на Група Пиреос и Европейската инвестиционна банка към дъщерните дружества от Групата в Балканския регион е продължение от първата кредитна линия в размер на 150 млн. евро за Банката в Гърция за подкрепа на малки и средни предприятия.